Voorbereiden op je bevalling
Voorbereiden op je bevalling?
Een geboorte is een van de belangrijkste gebeurtenissen in je leven. Waarom zou je je daar niet op z’n minst een beetje in verdiepen. Je bereid je toch ook voor op een examen? Of op een sollicitatie gesprek. Waarom dan niet op zo iets belangrijks en ingrijpend als je bevalling?
Bevallen staat in de top drie van de meest belangrijkste gebeurtenis in je leven. Hoe een bevalling verloopt, heeft vaak levenslange impact. Een bevalling is zoveel meer dan alleen een baby op de wereld zetten. Hoe belangrijk is een goede voorbereiding dan eigenlijk? En kun je jezelf optimaal voorbereiden op de bevalling of moet je het maar gewoon aan moeder natuur overlaten en ervaren wat er gaat gebeurden?
Op de bevalling zelf heb je weinig controle. Je lichaam doet wat het moet doen en jij kan je daar alleen maar aan overgeven. Of toch niet?
In mijn cursus vertel ik dat je misschien weinig tot geen controle hebt over je bevalling en hoe deze gaat verlopen. Maar je hebt wel degelijk invloed op hoe je omgaat met je bevalling en hoe je daarop reageert. Ben je angstig en onzeker of laat je het juist toe? Schiet je in de stress en laat je je overweldigen? Of volg je jou lichaam en gebruik je daarbij tools die je kunnen helpen om het proces van bevallen op een goede manier te laten verlopen.
Dat laatste is natuurlijk veel meer gewenst voor jou als aankomende moeder, je kind en zeker ook voor de je partner.
Voor mij is dit de reden waarom ik de zwangerschapscursus geef. Om jou en je partner voor te bereiden op de bevalling en wat je mogelijk kan verwachten en hoe je daar mee om kan gaan. Dit neemt een hoop onzekerheid, stress en angst weg. En laat stress en angst er nou net voor zorgen dat het je weeën remt en je ontsluiting tegenwerkt. Dat wil je natuurlijk zo veel mogelijk tegen gaan.
Wat je moet weten voordat je gaat bevallen:
- Angst is een hele normale emotie, die bij de bevalling hoort, als je maar weet hoe je er op een goede manier mee om kan gaan.
- Vertrouw op je gevoel en doe vooral wat goed voelt voor jou.
- Warmte en warm water helpen tijdens je bevalling. Je kan beter ontspannen en het stimuleert de weeën. Daarnaast kan je de pijn beter verdragen.
- Pijn is absoluut niet fijn, maar pijn is een belangrijk onderdeel van het normale proces van geboorte.
- Je lichaam maakt tijdens het bevallen een natuurlijke pijnstilling aan.
- Pijnstilling is prima als je daar behoefte aan hebt. Je hoeft het jezelf niet onnodig zwaar te maken.
- Sluit je af voor horrorverhalen mbt bevallen uit je omgeving. Bescherm jezelf en zeg dat je er geen behoefte aan hebt om het aan te horen. Geen 1 bevalling verloopt hetzelfde. Dus heb je niks aan de slechte ervaring van een ander.
Voorbereiding is belangrijk
Voorbereiding op de bevalling is zeker belangrijk, je kunt daarmee de eigen regie meer houden en zorgen dat je weet wat je wilt en wat je kunt verwachten. Maar voorbereiding levert niet automatisch controle op. Je kunt alle cursussen van de wereld volgen die je wilt, maar je zult je toch moeten overgeven aan het proces van de bevalling. Je weet tenslotte niet wat moeder natuur voor jou in petto heeft. Door een goede voorbereiding kan je wel beter omgaan met wat komen gaat. Of juist berusten in het feit dat je er geen controle over hebt en beter kan loslaten en je lichaam volgen.
Uit het hoofd in je lichaam:
We zitten tegenwoordig veel in ons hoofd. En willen alles kunnen beredeneren en verklaren. Bij een bevallen kun je nou eenmaal niets anders doen dan “Go with the flow” Bevallen doe je met je lichaam en minder met je hoofd.
Als ik in het kort zou moeten uitleggen wat bij bevallen het belangrijkste is? Dan zou ik zeggen;
- blijf ademen en verkramp niet,
- ontspan zo veel mogelijk op manieren die voor jou prettig zijn,
- ga mee met de pijn;
- laat je lichaam doen wat het moet doen.
- Laat de controle los en volg je gevoel
Ademhaling en ontspanning:
Ademhaling speelt, net als bij andere zwangerschapscursussen, een grote rol, maar dan zonder opgelegde techniek. Ik leer mijn cursisten verschillende technieken aan maar het is aan hun hoe en wanneer ze die willen gaan inzetten. Met name het laten leiden door je lichaam en volgen zorgt dan vaak automatisch voor een goede ademhaling die jou op dat moment kan helpen. Het gaat om observeren en bewust zijn van je adem, zodat je de adem als een anker kunt gebruiken, ook tijdens de bevalling.
Bij mijn eigen bevalling merkte ik dat ik de vaardigheden uit mijn cursus intuïtief succesvol inzette: elk moment dat ik niet aanwezig was in het hier en nu werd de wee veel zwaarder. Bewust bij elke wee en elke ademhaling blijven hielp mij om het aan te kunnen.
Daarnaast wordt er geoefend met yoga, pilates en bevalhoudingen. Je lichaam blijven trainen tijdens je zwagerschap zorgt er voor dat je je fitter voelt en dat je minder risico hebt op bekken en rugklachten. En tenslotte hoe omgaan met pijn. Hoe de geest reageert op pijn is erg belangrijk voor het bevallingsproces. Wanneer je in een stressreactie schiet door pijn worden minder enodorfines geproduceerd, meer adrenaline komt vrij en dit zorgt voor meer pijn en minder effectieve weeën, wat tot een langere bevalling kan leiden.
Reptielenbrein:
Als je gaat bevallen is het de bedoeling dat je in je reptielenbrein terechtkomt. In die staat kan je baarmoeder het beste haar werk doen. Je reageert dan als het ware meer instinctief. Je moet op dat moment geen acute beslissingen of moeilijke keuzes hoeven te maken, want dan word je uit die bevallingsroes getrokken en worden de weeën minder krachtig. Dan wil het niet vlotten.
Daarom moet je vooraf met je verloskundige en je partner hebben besproken wat je wil en wat niet. Je kan hierbij denken aan wel of geen pijnstilling. Maar ook hoe je wil dat de verloskundige jou begeleid thuis of in het ziekenhuis. Zo kun je de regie houden en daarna vooral de controle loslaten. Dit kan je vastleggen in een zogenaamd bevallingsplan.
Voor wie:
Er worden verschillende cursussen aangeboden via “Mind your movers” voor alleen de vrouw. Of een cursus voor met name de partner. Daarnaast kan de cursus 1op 1 worden gegeven of aan huis. Eventueel is online zelfs een mogelijkheid. Met de partner bedoel ik ook diegene die jij graag bij je bevalling wilt hebben. Dit kan een doula zijn. Maar ook je moeder of zus bijvoorbeeld.
De partnerles is er in eerste instantie voor de vaders. Vaders kunnen moeite hebben om zich te motiveren om deel te nemen. Ze komen dan aanvankelijk voor hun vrouw. En vinden het groepsgebeuren niet altijd prettig. Vandaar dat de partnerles aan huis dan als heel prettig wordt ervaren. Ze zijn in hun eigen veilige omgeving en er is minder afleiding. Dit zorgt er voor dat het geen wat verteld is en doorgenomen, beter blijft hangen.
Achteraf blijkt dat de vaders in spe er ontzettend veel aan gehad hebben. Ze voelen zich niet langer aan de zijlijn staan maar zijn echt betrokken bij de bevalling. Ze kunnen helpen bij de bevalling waar dat nodig is. Ondersteunen jou als coach en motivator. En kunnen voor jou spreken op het moment dat jij dat zelf niet kan. En de vaders weten beter wat ze kunnen verwachten en wat zij kunnen doen om jou te ondersteunen. Dit geeft meer ontspanning en rust voor hem en uiteindelijk ook voor jou!
Een relaxte partner is cruciaal voor een goede bevalling. De partners gaan ook door een overgang van heb ik jou daar! Alleen merken zij het vaak pas later dan vrouwen, die zich gedurende de zwangerschap al bewust waren van de grote veranderingen in hun leven. Tijdens de zwangerschap wordt je aandacht naar binnen getrokken dat gaat op een natuurlijke manier. Bij de partner komt dit proces pas echt op gang wanneer het kindje geboren word. Al zijn er in de maanden daarvoor ook al veranderingen te merken door hormonale processen die in werking treden. Je partner word rustiger, en zorgzamer naar jou toe. Een natuurlijk verschijnsel om jou en je kindje te beschermen. Wat fijn toch?
Een goede voorbereiding geeft rust en vertrouwen tijdens je bevalling.
Wil je meer weten over de cursus? www.mindyourmoves.nl/zwangerschapscursus