Even over je “kantoor” tuin.
Thuiswerken is het nieuwe normaal. Dat klinkt allemaal leuk en aardig.
Maar ondertussen merken steeds meer mensen dat hun lichaam dit minder prettig vind.
Je beweegt minder dan je voorheen wellicht gewend was. Je mist je geliefde collega’s, of niet natuurlijk. Dat is dan fijn voor jou maar niet voor je lijf! Je werkplek is behoorlijk veranderd maar heb jij je daar ook op aangepast?
Je zit opeens recht op en neer op je houten eetkamerstoel, je gebruikt af en toe de “trip trap” stoel van je zoon of dochter of pakt bij gebrek aan beter misschien wel een krukje als alternatief. Om vervolgens maar weer op je comfi-bank te ploffen waar je zo lekker in weg kan zakken. Je schoot fungeert bij gebrek aan beter maar als bureaublad.
Dat is wellicht voor even prettig, maar na verloop van tijd merk je dat je rug gaat protesteren en dat je schouders steeds meer gaan irriteren. Ook je nek voelt stijver aan. Je mist je geliefde bureaustoel en fancy in hoogte verstelbare sta-zit bureau. Daarnaast heb je wellicht nog rond rennende kinderen die jou tijdens “kantooruren” gezelschap houden. Hartstikke gezellig natuurlijk maar een echt fijne en rustige werkplek heb je niet meer. Stiekem verlang je toch naar die kantoortuin. Kortom, een ideale cocktail voor lichamelijke klachten en een onrustig gevoel wat op langer termijn kan uitmonden in stress. Maar dat willen we niet!
Je vraagt jezelf af of je hier überhaupt wat aan kan doen en hoe je dat dan gaat aanpakken.
Want voorlopig blijft thuis werken nog wel even het nieuwe normaal.
Gelukkig is er licht aan het einde van de thuiswerk tunnel en kun je hier wel degelijk wat aan doen. Gewoon met de meubels en attributen die jij al in huis hebt. Dat is wel zo fijn.
Het belangrijkste is dat je bewust word van je houding in relatie tot je klachten en welke omgevings- factoren er voor zorgen dat je last krijgt van je rug- nek of schouders.
Als je thuis werkt heeft je lichaam andere behoeftes dan dat je op kantoor zit. De oplossing is eigenlijk heel simpel. Weten welke behoeftes dit zijn en je hierop aanpassen.
Kortom, meer luisteren naar je lichaam.
Zorgen voor voldoende beweging en afwisseling van je houding. Dat klinkt easy toch? Dat is het ook wel. Het is alleen wel van belang dat je weet hoe je bijvoorbeeld goed zit. Of dat je weet wat je verkeerd doet met je schouders waardoor je klachten hebt gekregen.
Als oefentherapeut is dit mijn dagelijks werk. Ik leer mensen bewust worden van hun houding en beweging in relatie tot hun klachten. Bij thuis werken is dat niet anders. Anders gezegd ik zie nu steeds meer mensen in mijn praktijk die lichamelijke klachten hebben ontwikkeld door het langdurig thuis werken.
Het gaat hierbij niet enkel om het aanleren van een betere houding, maar ook om gedragsverandering. Want hoe pas je het geleerd toe? En hoe hou je dit dan ook vol, ook op langer termijn? Want uiteindelijk zorgt een gezond en pijnvrij lichaam er immers voor dat jij beter in staat bent je werk uit te voeren. En dat zorg weer voor meer ontspanning en rust in je hoofd en lijf!
Zo word thuiswerken toch een beetje een feestje…
Is deze blog nou 1 feest van herkenning? Dan is dat natuurlijk niet prettig omdat de kans heel groot is dat je pijn hebt.
Aan de andere kant zal het ook een opluchting voor je kunnen zijn nu je weet dat er wat aan te doen is.
Ben je na het lezen geïnteresseerd geraakt in mijn aanpak en wat ik kan beteken voor jou? Kijk dan even op mijn website voor meer informatie en voor het maken van een afspraak.