De magie van Yin Yoga

Yin Yoga is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het aanbod van lessen.
Het is op dit moment de Yogavorm die in veel studio’s het meest wordt gegeven!

En ik snap dat heel goed. Toen ik een aantal jaren geleden begon met yoga was mijn eerste les een Yin yoga les. Er was op dat moment geen andere mogelijkheid dan Yin yoga. In eerste instantie dacht ik dat het niet echt iets voor mij zou zijn. Veel te rustig. En wat doe je eigenlijk als je drie minuten in 1 houding moet zitten. Ik heb daar de rust niet voor. Ik wil actief bezig zijn. Mijn been in mijn nek leggen en op mijn handen staan. Dat was yoga… toch?

Oke ik geef toe dat ik enigszins bevooroordeeld was. En zo ook de les ben ingestapt. Na de Yin Yoga les was het even een ander verhaal. Ik was helemaal overweldigend. Wat was dit heerlijk! Ik voelde me zo relaxed en ontspannen. Terwijl de houdingen die ik aannam dat zeker niet altijd waren. Sterker nog de meeste waren best oncomfortabel. En weinig doen betekend niet dat je niks doet. In tegendeel.

Wat doet Yin yoga dan met je?

Het geeft je tijd en ruimte om je lichaam te voelen en te verkennen als je een houding langere tijd aanneemt.
Daarna ga je navoelen en ervaar je een diepe staat van ontspanning. En die combinatie is ontzettend fijn!

Yin en bindweefsel

Yin yoga richt zich op het soepel maken van bindweefsel dit in tegenstelling tot de meer yang vormen van yoga, die zich richten op het versterken en soepel maken van de spieren.

Bindweefsel zit in en door ons hele lichaam als een soort spinnenweb. Het verbind en ondersteund onze spieren, gewrichten en botten. Maar daarnaast heeft bindweefsel nog een veel grotere en belangrijkere rol. Het verbindende weefsel is met alles aan elkaar verbonden en loop in elkaar over. De kwaliteit van bindweefsel, stug of juist soepel, is dus van invloed op alle onderdelen in je lichaam. Wanneer het bindweefsel word gestimuleerd en daardoor vochtiger word, ontstaan er water kanaaltjes die overeen komen met je meridianen. Soepel bindweefsel geeft letterlijk energie door naar al je cellen en organen. Met Yin yoga stimuleer je dit proces waardoor vitale levensenergie letterlijk overal kan komen.

Hoe werkt dit nu precies?

Hyaluronzuur heeft de eigenschap om water aan te trekken en aan zich te binden. Wanneer bindweefsel langdurig word gestimuleerd, 3-5 minuten mild strekken of creëren van druk, wordt hyaluronzuur aangemaakt. Dit zijn ketens van moleculen die overal voorkomen in je bindweefsel. Het weefsel word hierdoor dus veel vochtiger. Waardoor jij je beter kan bewegen, je soepeler en flexibeler wordt.

Levensenergie, wat is dat?

Levensenergie stroomt via banen door ons hele lichaam. Die banen noemen we ook wel meridianen.
‘Meridiaan’ betekent vrij vertaald, een netwerk waar iets doorheen gaat” Dat “iets” is chi, ki of prana. Ook wel onze levensenergie. Een netwerk van energiebanen dus. Het vrij stromen van chi is van essentieel belang voor onze gezondheid. Dankzij die energie werken onze organen en kunnen we praten, lopen, voelen, ademen, denken en nog veel meer.

Het is letterlijk levensenergie. De TCG (traditionele Chinese geneeswijze) hanteert 12 hoofd meridianen. Ze hebben zowel een lichamelijke als een emotionele functie. Elk meridiaan beïnvloed een ander orgaan en is actief op een ander tijdstip. Dit wordt ook wel de orgaan-klok genoemd.

Tijdens een Yin yoga les kan je de chi energie, levensenergie, ook wel de “chi- flow” extra stimuleren. Je merkt dit met name als je uit de houding komt. Door langdurig in een houding te blijven ontstaat er compressie of druk. Of juist tractie ook wel rek. Dan kan de chi tijdelijk moeilijker doorstromen. Wanneer je uit de houding komt en na gaat voelen komt de chi los, er is meer ruimte ontstaan waardoor het weer vrij kan stromen. Alsof de dammetjes uit een rivier zijn gehaald waardoor het water weer vrij kan stromen.

Dit kan aanvoelen als warmte of als iets voelen stromen. Of voel je een vorm van tintelingen. Soms is de chi heel subtiel en soms heel intens. Het kan dus heel goed zijn dat er tijdens een yin les een bepaalde emotie los komt

Nu begrijp je waarschijnlijk beter waarom Yin yoga zo’n lekker gevoel kan geven. Het gevoel alsof je lichter bent geworden of juist zwaarder voelt. Of je benen ineens langer zijn geworden, allemaal fysieke sensaties dat chi (weer) door je lichaam stroomt. Het laat letterlijk je energie weer stromen door je hele lichaam. Hoe vaker je Yin yoga beoefend en ook echt de tijd neemt om na te voelen na de houding, hoe gevoeliger je wordt voor deze sensaties. Heerlijk toch?

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar Yin yoga? Kom dan een gratis proefles volgen op 27 november en ervaar zelf wat Yin yoga met je doet.

Namasté